Go Back Email Link

PROSTY MAKARON O NIEBIAŃSKIM SMAKU

Moja dzisiejsza propozycja to bardzo szybkie i pyszne danie z makaronu, z pomidorkami i porcją białka w postaci zielonego groszku. Znakomitość tej potrawy tkwi w jej prostocie.Przekonywać Was jednak nie będę, spróbujcie a smak przekona Was sam!

Składniki

  • 100 g makaronu
  • 250 g dojrzałych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 ząbek czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • ½ szklanki mrożonego groszku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • duża garść natki pietruszki drobno pokrojonej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych lub startego sera koziego opcjonalnie
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż pomidory, czosnek (ok. 3 min.), dopraw solą i pieprzem.
  • Makaron gotuj tak długo, aby pozostało jeszcze 3 minuty do pełnego czasu gotowania, podanego na opakowaniu, odcedź. Podczas odcedzania zachowaj ½ szklanki wody.
  • Do pomidorów dodaj groszek i zachowaną wodę, dodaj makaron, smaż ok. 4-5 min.
  • Następnie posyp pietruszką, płatkami drożdżowymi i wymieszaj.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: groszku, masła klarowanego, pietruszki, czosnku, płatków drożdżowych i soli kłodawskiej?
ZIELONY GROSZEK- jest źródłem protein, witamin A, K, C, B oraz kwasu foliowego, manganu, żelaza i fosforu. Obfituje w drogocenny dla jelit błonnik i ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi. Dzięki znajdującym się w nim minerałom może wspomagać pracę serca. Istotne jest, aby zawsze w pełni go ugotować, co pozwala obniżyć poziom zawartego w nim kwasu fitynowego.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
PŁATKI DROŻDŻOWE- są doskonałym zamiennikiem sera i w przeciwieństwie do niego nie działają zapalnie na organizm. Obfitują w białko, błonnik, witaminy z grupy B i takie minerały jak: selen, cynk, fosfor, potas, wapń i żelazo. Zawierają 18 aminokwasów i beta glukany, wspomagające pracę układu odpornościowego. Przy ich zakupie, istotne jest, aby zwracać uwagę, żeby nie były fortyfikowane sztucznymi witaminami.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).