Go Back Email Link

MIŁOŚĆ NA TALERZU, LECZĄCY AFRODYZJAK, Z WŁOSKIM GROCHEM I WARZYWAMI

Ciecierzyca...niepozorne, małe kuleczki, kształtem przypominające orzechy laskowe o wyjątkowych właściowościach zdrowotnych. Mimo, że jest nazywana włoskim grochem, nie pochodzi z Italii, a z Bliskiego Wschodu. Występuje głównie w Azji i Afryce, gdzie jest uważana za leczący afrodyzjak. Ten fantastyczny miłosny preparat posiada silne właściwości pobudzające i wpływa na płodność kobiet. Jest wskazany przy odchudzaniu oraz leczeniu wielu dolegliwości chorobowych. Cieciorka pomoże wyeliminować zaparcia, wzmocni serce, układ immunologiczny, zadziała oczyszczająco, poprawi kondycję skóry i włosów, uchroni przed miażdżycą i cukrzycą oraz zwalczy anemię. Jest podstawą diety Św. Hildegardy. W Polsce większość osób kojarzy cieciorkę jedynie z hummusem, ale jej kulinarne możliwości zdecydowanie się na hummusie nie kończą. Doskonale nadaje się zarówno do potraw na zimno, jak i na ciepło, sałatek zup, kotlecików a nawet ciasteczek. W moim daniu cieciorka świetnie się sprawdziła w połączeniu z makaronem orzo, warzywami i aromatem czosnku oraz ziół. Poza wyjątkowymi zaletami zdrowotnymi ciecierzycy, posiada ona niesamowite walory smakowe. Jej delikatnie słodkawy posmak z lekką nutą orzechową będzie idealnym urozmaiceniem wielu oklepanych potraw. Zajadajmy się więc pyszną cieciorką na zdrowie.

Składniki

  • ¼ szklanki makaronu orzo
  • 350 g ciecierzycy namoczonej i gotowanej w szybkowarze przez ok.10 min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 150 g grzybków shiitake lub pieczarek pokrojonych w paski
  • ½ papryki czerwonej drobno pokrojonej
  • 1 mała cukinia pokrojona w półtalarki
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • pół pęczka natki pietruszki drobno pokrojonej
  • opcjonalnie kilka oliwek
  • opcjonalnie niewielki kawałek sera feta
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • ¼ łyżeczki świeżego tymianku
  • ¼ łyżeczki kminu

Przygotowanie

  • Makaron ugotuj al dente według wskazówek z opakowania.
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulę, czosnek, grzybki, cukinię, paprykę i zioła.
  • Dodaj ugotowany makaron, pietruszkę, cieciorkę i oliwki, wszystko wymieszaj.
  • Dopraw solą.
  • Posyp rozkruszonym serem feta.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: ciecierzycy, grzybków, papryki, cukinii, czosnku, masła klarowanego, sera feta, pietruszki, kminu, oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu i soli kłodawskiej?
CIECIERZYCA- jest źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka oraz dobroczynnego dla jelit błonnika, dzięki czemu zaspokaja apetyt i zapobiega napadom głodu. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownym wyrzutom insuliny do krwi. Zawartość magnezu i potasu korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować ją w szybkowarze. Wcześniejsze namoczenie cieciorki sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia.
GRZYBY SHIITAKE- działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają niezbędną w czasie choroby witaminę D oraz selen, miedz, potas i magnez.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
SER FETA- w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
ROZMARYN- jest bogatym źródłem antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki i przeciwdziałających zapaleniom organizmu. Może korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, wspomagać pamięć i koncentrację. Posiada właściwości chroniące narząd wzroku i opóźnia rozwój katarakty oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).