Go Back Email Link

ZWYKŁY KURCZAK W NIEZWYKŁYM, AROMATYCZNYM WYDANIU

Mięso kurczaka jest delikatne w smaku dlatego lubię dodać mu wyrazistości poprzez odpowiednie przyprawy i dodatki. Idealnie kremowy sos curry nadaje kurczakowi wyjątkowego aromatu, ostrości i nuty egzotyczności. Jest łatwy do przygotowania, świetnie komponuję się z ryżem, ale najbardziej urzeka tym, że jego dość silnie wyczuwalna pikanteria nie jest dla dania przytłaczająca. Danie znakomicie rozgrzewa i działa oczyszczająco na zatoki. Warto wykreować na talerzu ten wspaniały smak o tajskiej duszy.

Składniki

  • 500 g podudzi z kurczaka bez kości, pokrojonego na małe kawałki
  • 700 ml mleka kokosowego
  • 2 papryczki o średniej ostrości drobno pokrojone
  • 2 duże garści świeżej bazylii drobno pokrojonej
  • 3-4 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Do garnka lub głębokiej patelni wlej 300ml mleka kokosowego
  • Dodaj pastę curry, imbir, czosnek, papryczki i dokładnie wymieszaj.
  • Gotuj na średnim ogniu kilka minut.
  • Dodaj kurczaka i resztę mleka kokosowego, gotuj do miękkości, dopraw solą.
  • Odstaw z ognia, dodaj bazylię, wymieszaj i podawaj z ryżem.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU DODATKOWO UŻYŁAM: papryczek, mleka kokosowego, bazylii, imbiru, czosnku i soli himalajskiej?
PAPRYCZKI- za ostrość papryki odpowiada organiczny związek zwany kapsaicyną o działaniu przeciwbólowym i przeciwbakteryjnym. Kapsaicyna wpływa też na termoregulację i wspomaga przemianę materii, Dzięki właściwościom lekko rozgrzewającym i drażniącym na błony śluzowe wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych i może przynosić ulgę osobom zmagającym się z zapaleniem zatok.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zamiennikiem śmietany czy krowiego mleka i w przeciwieństwie do nich, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
IMBIR- ma silne wlaściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Stymuluje komórki układu oddechowego do wydzielania przeciwwirusowego białka- interferonu beta. Hamuje wytwarzanie śluzu często obecnego w drogach oddechowych podczas wszelkiego rodzaju infekcji.
CZOSNEK- zawiera antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu wspomaga układ immunologiczny i produkcję limfocytów odpowiedzialnych za wyłapywanie i usuwanie patogenów, Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego własciwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny zwiazek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod wzgledem działania bakteriobójczego).
BAZYLIA-  to źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).