Go Back Email Link

KREWETKI W KREMOWYM SOSIKU MOCY...SA WYŚMIENITE A PRZY TYM KOJĄ NERWY, WZMACNIAJĄ ODPORNOŚĆ I DZIAŁAJĄ PRZECIWZAPALNIE

Krewetki to jedne z najbardziej lubianych owoców morza. Są doskonałym źródłem białka, mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. Zawierają znaczne ilości witaminy B12, witaminy B6, B3, witaminy E, miedzi, selenu oraz karotenoidu- astaksantyny o wlaściwościach przeciwzapalnych i korzystnych dla układu nerwowego. Należy jedynie pamietać, żeby unikać krewetek hodowlanych, a wybierać te dziko żyjące. Aby spotęgować dobroczynne działanie krewetek połaczyłam je z grzybami shiitake wzmacniającymi układ immunologiczny. Poprzez użycie imbiru “postawiłam kropkę nad i “ dodając mocy przeciwzapalnej i stymulującej wydzielanie korzystnych enzymów trawiennych. I tak powstalo superzdrowe, najpyszniejsze danie z krewetek, jakie kiedykolwiek jadłam.

Składniki

  • 15-20 sztuk krewetek
  • 250 g grzybków shiitake ewentualnie pieczarek
  • ½ puszki mleka kokosowego
  • ½ cebuli
  • 2 duże garście swieżego młodego szpinaku
  • garść świeżych listków bazylii
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 ząbki czosnku zmiażdżyć i odstawić na 10 minut
  • 0,5-1 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • szczypta platków chili jezeli odpowiada nam ostry smak, można dodać więcej
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż na lekko złoty kolor cebulę, czosnek, płatki chili, imbir, grzybki shiitake.
  • Dodaj krewetki, smaż krótko i na dość duzym ogniu, dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec dodaj mleko kokosowe I szpinak lekko je zagotowując.
  • Calość posyp swieżymi listkami bazylii.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO W PRZEPISIE DODATKOWO UŻYŁAM: masła klarowanego, mleka kokosowego, czosnku i imbiru?
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada cała game zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę lączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan ukladu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflore. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedz, potas, selen).