KREWETKI IDEALNE, CZYLI SOCZYSTE, JĘDRNE I ZANURZONE W KREMOWYM, WYRAZISTYM SOSIE, WYŚMIENITE Z MAKARONEM, RYŻEM BĄDŹ JAKO SAMODZIELNE DANIE
Krewetki sa odżywcze, niskokaloryczne i pyszne pod jednym warunkiem, że są soczyste i nie przesuszone. Krewetki nie lubią, gdy smaży się je zbyt długo, stają się wówczas wiórowate i gumowate. Dlatego sekretem ich wyjątkowego smaku jest odpowiednio dobrany czas przyrządzania oraz użycie przypraw, które podkręcą ich delikatny smak. Dzisiejszy przepis jest nie tylko błyskawiczny i prosty w wykonaniu, ale sprawia, że te niewielkie owoce morza są perfekcyjnie jędrne, lekko pikantne i cudownie zanurzone w kremowym, wyrazistym sosie, który idealnie komponuje się z makaronem, pieczywem bądź też ryżem.
Składniki
8krewetek
2papryczki serranolub inne, dość ostre, drobno pokrojone
1czerwona mała papryczkaśrednio ostra, drobno pokrojona
1/2cebulidrobno pokrojonej
3ząbki czosnkurozgniecionego i odstawionego na 10 min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
szczypta płatków chilli
opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny
2-3suszone pomidorydrobno pokrojone
1łyżka masła klarowanego
4-5łyżek mleka kokosowego
4łyżki natki pietruszkidrobno pokrojonej
sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż cebulę, papryczki, czosnek, pomidory, w razie potrzeby możesz podlać wodą.
Następnie dodaj krewetki i smaż 3 min. z każdej strony (czas zależy od wielkości krewetek).
Pod koniec dodaj mleko kokosowe, ściągnij z ognia i wymieszaj z pietruszką.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: krewetek, papryczek, mleka kokosowego, czosnku, soku z cytryny, masła klarowanego, pietruszki i soli kłodawskiej?KREWETKI- są doskonałym źródłem białka, mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. Zawierają znaczne ilości witaminy B12, witaminy B6, B3, witaminy E, miedzi, selenu oraz karotenoidu- astaksantyny o wlaściwościach przeciwzapalnych i korzystnych dla układu nerwowego. Należy jedynie pamietać, żeby unikać krewetek hodowlanych, a wybierać te dziko żyjące.OSTRE PAPRYCZKI- za ostrość papryki odpowiada organiczny związek zwany kapsaicyną o działaniu przeciwbólowym i przeciwbakteryjnym. Wpływa też na termoregulację i wspomaga przemianę materii, Dzięki właściwościom lekko rozgrzewającym i drażniącym na błony śluzowe wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych i może przynosić ulgę osobom zmagającym się z zapaleniem zatok.MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).SOK Z CYTRYNY- jest żródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).