Go Back Email Link

WYJĄTKOWO WILGOTNE, NISKOKALORYCZNE ALE WYSOKOODŻYWCZE KOTLECIKI DROBIOWO-WARZYWNE

Jeżeli mam ochotę na danie mięsne to zdecydowanie sięgam po wszelkiego rodzaju kotleciki. Warunkiem smacznych kotletów jest ich soczystość i lekkość. Piersi z indyka czy też kurczaka to mięso chude, a więc dość suche w smaku. Jak sprawić, aby kotlet drobiowy był wyjątkowo wilgotny i mięciutki? Wystarczy połączyć mięso z takimi warzywami jak; marchew, pietruszka, por, seler- nic prostszego. Dane świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jest idealne na obiad jak i kolację. Można je podawać tradycyjnie z ziemniakami, pieczywem, ale i zaserwowane w pojedynkę z pewnością nikogo nie rozczaruje. Warto ten przepis zapamiętać, bo na pewno będziecie do niego wielokrotnie powracać.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka lub 1 mała pierś z indyka pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka starta na tarce
  • 1 marchew starta na tarce
  • ½ korzenia selera startego na tarce
  • pęczek koperku drobno pokrojonego
  • 1 por pokrojony w półksiężyce
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10 min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 1/2-1 łyżeczki nasion babki płesznik
  • szczypta pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki majeranku
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • ¼ łyżeczki oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Mięso wymieszaj ze wszystkimi warzywami, jajkiem, babką płesznik (w takiej ilości, aby wszystko się skleiło)
  • Dopraw solą i przyprawami (możesz użyć ich w większej ilości, doprawienie mięsa jest istotne).
  • Kotlety możesz smażyć na patelni, około 20 min. (do miekkości mięsa), w piekarniku lub nawet na parze.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: piersi z kurczaka, pietruszki, marchewki, selera, pora, jajka, czosnku, babki płesznik, pieprzu cayenne, gałka muszkatołowej, majeranku, rozmarynu, tymianku, oregano i soli kłodawskiej?
PIERŚ Z KURCZAKA- jest dobrym źródłem, łatwo przyswajalnego, niskokalorycznego białka. Jest lekkostrawna, dzięki czemu jest polecana dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Zawiera witaminy z grupy B oraz fosfor, selen, cynk, miedź i potas.
WARZYWA PREBIOTYCZNE (takie jak: seler, pietruszka, marchew)- stanowią doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływają korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
POR- zawiera witaminy A, K, C, żelazo, mangan oraz kemferol, organiczny związek chroniący przed chorobami serca, nowotworami i infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit. Zawartość siarki wspomaga obniżanie cukru we krwi i działa ochronnie na mózg.
JAJKO- to życie, skarbnica witamin A, B, D E, K oraz takich minerałów jak: cynk, żelazo, miedź, selen. Obfituje w kwasy omega 3, lecytynę, cholinę, luteinę, zeaksantynę, idealny panel wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Zaledwie 2 jajka w zupełności pokrywają dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy. Jajko świetnie wpływa na wzrok i wspomaga pracę mózgu.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
ZMIELONE NASIONA BABKI PŁESZNIK (BABKI JAJOWATEJ)- idealny, zdrowy zamiennik bułki tartej lub jajek, świetnie wchłania wodę, dzięki czemu posiada właściwości wiążące. Działa oczyszczjąco na jelita.
PIEPRZ CAYENNE- naturalny niszczyciel bakterii i wirusów, zawiera witaminę C i beta karoten, działa przeciwzapalnie i wspomaga układ odpornościowy.
GAŁKA MUSZKATOŁOWA- posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawiera witaminę A, C, dzięki czemu unieszkodliwia wolne rodniki. Bogata w błonnik usprawniający pracę jelit. Może korzystnie wpływać na serce i obniżać poziom cukru we krwi.
MAJERANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na układ trawienny i hormonalny.
ROZMARYN- jest bogatym źródłem antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki i przeciwdziałających zapaleniom organizmu. Może korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, wspomagać pamięć i koncentrację. Posiada właściwości chroniące narząd wzroku i opóźnia rozwój katarakty oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).