Go Back Email Link

KARKÓWKA W WARZYWNYM WYDANIU, PYSZNA, SOCZYSTA I ZDROWA

Dziś poza karkówką prym wiodą buraki, które doskonale się z tym mięsem komponują. Burak to z pozoru zwykłe, pospolite warzywo, jednak pozory mylą. Już sama jego barwa i oryginalny, pękaty kształt są wyjątkowe. Burak nie tylko intryguje wyglądem, ale i kryje w sobie niezwykłe właściwości lecznicze. Jest skarbnicą wielu wartości odżywczych, jest niskokaloryczny, lekkostrawny i ma cały ogrom zalet wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Chcesz uniknąć miażdżycy?...jedz buraki, chcesz podnieść odporność?...jedz buraki, chcesz odkwasić swój organizm?...jedz buraki, chcesz wspomóc pracę jelit, wątroby i mózgu?...jedz buraki. Zacznijmy więc doceniać supermoc niepozornego buraka.

Składniki

DO PRZYGOTOWANIA MIĘSA

  • 1-1.5 kg mięsa karkówki lub łopatki z kością
  • 6-7 ząbków czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 2 cebule pokrojone w plastry
  • ½ łyżeczki kminu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki oregan
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

POZOSTAŁE

  • 2-3 buraki
  • 1-2 cukinie pokrojone w talarki
  • 1 duża papryka żółta lub czerwona pokrojona w grubsze paski
  • ½ cebuli pokrojona w grubsze plastry
  • kilka świeżych listków oregano
  • ¼ łyżeczki świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku lekko rozgnieciony i odstawiony na 10min (dlaczego? Przeczytaj poniżej)

Przygotowanie

  • Buraki lekko podgotuj, następnie pokrój w łódki, wymieszaj z papryką, cukinią, cebulą, ziołami i czosnkiem, posól do smaku.
  • Mięso pokrój w grube plastry, dokładnie natrzyj z obu stron przyprawami i czosnkiem, poprzekładaj plastrami cebuli.
  • Odstaw do lodówki na kilka godzin bądź najlepiej na calą noc.
  • Mięso piecz w temp. 420st. C przez 20 min. bez przykrycia, następnie w temp. 180st.C przez ok. 1 godz. 50 min. (w zależności od wagi mięsa) pod przykryciem.
  • Mieszankę warzyw w osobnym naczyniu, wysmarowanym tłuszczem wstaw do piekarnika na około 20-30 minut przed końcem pieczenia się mięsa.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: buraków, papryki, cukinii, czosnku, kminu, pieprzu cayenne, majeranku, oregano, tymianku i soli kłodawskiej?
BURAK- jest źródłem witaminy C, B oraz kwasu foliowego, manganu, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Zawiera związki, które wpływają na obniżanie ciśnienia, zwiększają wydolność fizyczną organizmu i wspomagają pracę mózgu. Obfituje w dobroczynny dla jelit błonnik. Występujący w nim pigment- betalaina doskonale łagodzi stany zapalne w organizmie.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
CUKINIA- źródło witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu.
CZOSNEK- zawiera antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu wspomaga układ immunologiczny i produkcję limfocytów odpowiedzialnych za wyłapywanie i usuwanie patogenów, Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego własciwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny zwiazek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod wzgledem działania bakteriobójczego).
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
PIEPRZ CAYENNE- naturalny niszczyciel bakterii i wirusów, zawiera witaminę C i beta karoten, działa przeciwzapalnie i wspomaga układ odpornościowy.
MAJERANEK- ma działanie przeiwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na układ trawienny i hormonalny.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).