Jaka jest najbardziej wartościowa przekąska? Niewątpliwie pasta z cieciorki (hummus) jest jedną z nich. Pełna białka, witamin, minerałów i drogocennego dla naszego zdrowia błonnika. Jej właściwości odżywcze od dawna są doceniane w Turcji, Egipcie, Libanie czy Północnej Afryce. Jest doskonałą alternatywą dla wędlin i serów. Idealna do pieczywa, warzyw czy sosów. Daje wiele możliwości, jeśli chodzi o jej przygotowanie. W zależności od dodatków można zupełnie zmieniać jej nuty smakowe. Hummus z ostrą papryką dostarczy pikanterii a hummus z oliwkami i serem feta przeniesie nas w greckie klimaty. Korzystne jest połączenie cieciorki z pasta sezamową (tahini). Tahini jest źródłem aminokwasu zwanego metioniną, która sprawia że białko zawarte w cieciorce jest lepiej przyswajalne. Nie bójmy się eksperymentować z dodatkami, dajmy poszaleć naszej wyobraźni kulinarnej i wyczarujmy niepowtarzalne smaki. Moja wersja hummusu nie zawiera dodatku oleju, gdyż uznałam, że ten pochodzący z tahini jest w zupełności wystarczający, dzięki temu zachowałam niskokaloryczność dania.
Składniki
350gcieciorkiwcześniej namoczonej i gotowanej w szybkowarze przez 10min, dlaczego? Przeczytaj poniżej
1ząbek czosnkurozgnieciony i odstawiony na 10min (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
2łyżki pasty tahini
sok z 1 cytryny
1łyżeczka kminu
¼łyżeczki płatków chili
kilka łyżek wody przegotowanej
sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
W blenderze umieść tahini i sok z cytryny, blenduj około minuty.
Dołóż czosnek, przyprawy i połowę cieciorki, blenduj około 2 min.
Dołóż resztę cieciorki i blenduj kolejne 2 min.
Jeżeli konsystencja pasty jest za gęsta, dolewaj stopniowo wody.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cieciorki, tahini, czosnku, kminu, soku z cytryny i soli kłodawskiej?CIECIERZYCA- jest źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka oraz dobroczynnego dla jelit błonnika, dzięki czemu zaspokaja apetyt i zapobiega napadom głodu. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownym wyrzutom insuliny do krwi. Zawartość magnezu i potasu korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować ją w szybkowarze (wraz z kilkoma listkami laurowymi, wspierającymi trawienie). Wcześniejsze namoczenie cieciorki i dodanie do niej łyżeczki sody oczyszczonej, sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia. Istotne jest również, aby ciecierzycę posolić dopiero po ugotowaniu, wówczas nie będzie sucha (sól bowiem wyciąga wilgoć).TAHINI- jest źródłem witamin z grupy B oraz fosforu i manganu. Obfituje w antyoksydanty unieszkodliwiające wolne rodniki. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Może korzystnie wpływać na pracę serca, mózgu, wątroby i nerek. CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.SOK Z CYTRYNY- jest źródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).