Słoik dokladnie umyj i wyparz gorącą wodą, aby mieć pewność, że jest idealnie czysty (zapobiegnie to rozwojowi bakterii i pleśni).
Do słoika wsyp nasiona i zalej do połowy filtrowaną wodą, zakręć słoik nakretką z sitkiem lub gazą z gumką. Odstaw do namoczenia na 12 godzin.
Następnie przepłucz nasiona w słoiku wodą filtrowaną, dwukrotnie, dokładnie odlej całą wodę i ustaw na stojaku lub w miseczce, zapewniając kąt 45 st. (umożliwi to odpływ pozostałości wody).
Odstaw w przewiewne miejsce, z dostepem światła, ale nie bezpośredniego nasłonecznienia. Temperatura powinna wynosić od 20 do 22 st. C.
Co 12 godzin wykonuj czynność dwukrotnego płukania ziaren w słoiku, na końcu dokładnie wylewając całość wody. Po ok 4-5 dniach kiełki nadają się do jedzenia.
Po wyciągnieciu ze sloika, przeloz je do miski i zalej woda, tak aby umozliwic wyplyniecie resztkom „skorupek” na wierzch, zbierz je lyzka i wyrzuc, odlej wode.
Kielki przechowuj w pojemniku, wyłożonym papierowym recznikiem do tygodnia czasu.