DLACZEGO DO PRZEPISU OPRÓCZ BAKŁAŻANA UŻYŁAM: cukinii, grzybków, papryki, sera feta, bazylii, oregano i soli kłodawskiej?
CUKINIA - jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
GRZYBY SHIITAKE - działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta
glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji.
Dodatkowo zawierają witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez. Grzybki shitake nazywane są „eliksirem życia”, gdyż zgodnie z medycyną Dalekiego Wschodu są doskonałym sposobem na długowieczność. Działają kojąco na układ nerwowy (dzięki witaminie B3), zapobiegają miażdżycy, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe ( z badań wynika, że zawartość beta glukanów wydłuża życie chorych na raka żołądka oraz raka jelita).
PAPRYKA - jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w
antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie
korzystnie wpływa na wzrok.
SER FETA - w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemujest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówkiani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).