Przepis na curry, nie jest mojego autorstwa, otrzymałam go od wspaniałej lekarz neurolog,
praktykującej ajurwedę. Jest to mieszanka przypraw doskonale działających na układ pokarmowy,
wspomaga wydzielanie enzymów trawiennych, które umożliwiają wchłanianie substancji
odżywczych. Curry łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, korzystnie wpływa na
zwiększenie ilości pożytecznych bakterii jelitowych, pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w
organizmie. Amla (indyjski agrest) dodatkowo obfituje w przeciwutleniacze, usuwające szkodliwe wolne
rodniki, normalizuje poziom cukru we krwi (znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy), reguluje apetyt
oraz poprawia nastrój.
Jego niepowtarzalna wyrazistość idealnie podkreśla smak wielu potraw, a tym mniej intensywnym
daniom po prostu nadaje smaku. Można je dodawać do zup, sosów, mieszanek warzywnych, dań
mięsnych, czy używać go w połączeniu lub zamiast soli. To niezwykłe curry króluje w mojej
kuchni i tworzonych przeze mnie daniach, a moja solniczka jest nim wypełniona po same brzegi.
Curry jest idealnym, naturalnym zamiennikiem wszelkiego rodzaju kostek rosołowych,
bulionowych czy „granulek smaku”. Zamieńmy chemiczne wzmacniacze smaku na dary natury.
Składniki
8łyżeczek zmielonego kminu rzymskiego
8łyżeczek zmielonego kopru włoskiego
8łyżeczek imbiru w proszku
8łyżeczek zmielonych ziaren kolendry
4łyżeczki kurkumy
4łyżeczki proszku Amla
Przygotowanie
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i przechowuj w szczelnym pojemniku.