Go Back Email Link

DYNIA O KOPERKOWYM AROMACIE - FASZEROWANA RYŻEM I SALAMI

Dynie, kabaczki albo uwielbiamy albo nie znosimy. Niektórzy nie tolerują ani smaku, ani konsystencji. Moje danie przekonuje, że dynia nie musi być nudna, mdła i mało wyrazista. Wyjątkowa delikatność dyni i odpowiednio doprawiony farsz świetnie się wzajemnie uzupełniają. Zdecydowanie warto się przekonać do dyni, która może nie tylko wyśmienicie smakować, ale i dostarczać wiele substancji odżywczych. Jest pełna witamin, przeciwutleniaczy i dobroczynnego dla zdrowia błonnika. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia układ odpornościowy, dba o piękną skórę, działa wspomagająco przy zwalczaniu wirusów i pasożytów. Danie doskonale łączy się z sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym.

Składniki

  • 1 dynia żołędziowa lub inna
  • ¼ szklanki ryżu bio, jest to istotne, ze względu, że ryż może zawierać arszenik
  • 1 małe włoskie salami, drobno pokrojone
  • ¼ cebuli czerwonej drobno pokrojonej
  • 1 ząbek czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • ¼ pęczka koperku drobno pokrojonego
  • ½ łyżeczki masła klarowanego
  • szczypta tymianku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami z opakowania.
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulę, czosnek, tymianek, na koniec dodaj salami i koper, wymieszaj z ugotowanym ryżem, dopraw solą.
  • Z dyni wydrąż środek, posmaruj niewielką ilościa masła klarowanego, posyp solą, ziołami i pieprzem cayenne.
  • Piecz w temp. 200 s. C przez ok. 30min (nie doprowadzaj do rozgotowania dyni).
  • Następnie dynie nafaszeruj powstałym wcześniej farszem. Istotne jest, aby nadzienie było dobrze doprawione w celu przełamania smaku dyni.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: dyni, czosnku, masła klarowanego i soli kłodawskiej?
DYNIA- jest skarbnicą witamin (A, B, C i E) oraz minerałów (magnez, cynk, wapń). Jest lekkostrawna, zawiera dużo dobroczynnego dla jelit błonnika, wspomaga oczyszczanie z toksyn i pobudza procesy trawienne. Świetnie sprawdza się przy problemach żołądkowych, ma zastosowanie zarówno przy zaparciach jak i biegunkach.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).