Go Back Email Link

DAKTYLOWA SŁODYCZ W ORZECHOWYCH KULKACH ZDROWIA

Tradycyjne słodkości zazwyczaj obfitują w rafinowany cukier, słabej jakości tłuszcze, a niewiele w nich składników odżywczych, witamin czy minerałów. A gdyby tak odwrócić to wszystko „do góry nogami”, skorzystać z dobrodziejstw natury i wyczarować słodziutkie kulki zdrowia...nie słysząc sprzeciwu podaję przepis na najpyszniejsze kulki zdrowia, jakie kiedykolwiek miałam okazję skosztować.

Składniki

  • ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki daktyli namoczone w wodzie przez 15min.
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie

  • W blenderze umieść orzechy, migdały i daktyle, zblenduj (jeżeli chcesz, aby orzechy były bardziej wyczuwalne w smaku nie blenduj ich na zupełnie gładką masę).
  • Dodaj kakao i ponownie zblenduj.
  • Z powstałej masy utwórz kuleczki.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: migdałów, orzechów włoskich, daktyli i kakao?
MIGDAŁY - są dobrym źródłem witaminy E, B2 oraz miedzi, fosforu, manganu i magnezu. Obfitują w drogocenne antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Mogą przyczyniać się do obniżania ciśnienia, cholesterolu i poziomu cukru we krwi.
ORZECHY WŁOSKIE - są niezwykle odżywcze, zawierają witaminy B, mangan, magnez, żelazo i wapno. Są źródłem niezbędnych kwasów omega 3, które łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, pracę jelit, mózgu i serca.
DAKTYLE - są dobrym źródłem naturalnej słodyczy, zawierają witaminę B6, potas, miedź, mangan, magnez i żelazo. Obfitują w takie antyoksydanty jak: flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecny w nich błonnik znakomicie wspomaga pracę jelit. Przypisuje im się także takie własciwości zdrowotne jak: pozytywny wpływ na kości i zdolność regulacji poziomu cukru we krwi.
KAKAO - jest rodzajem superżywności, zawierającej jedną z najwiekszych ilości mineralów ( głównie magnezu i żelaza) ze wszystkich dostępnych na ziemi produktów. Zawiera dobroczynne antyoksydanty- flawonoidy, dzięki czemu niweluje wolne rodniki, zapobiegając procesom przedwczesnego starzenia. Wpływa na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację.