Go Back Email Link

CIECIERZYCA W KREMOWYM SOSIE SEROWO-BROKUŁOWYM - BEZ SERA!

Na myśl o ciecierzycy pojawia się uśmiech, choć nie u każdego. Cieciorkę niby znamy, kojarzymy, ale właściwie nie wszyscy ją doceniają i wiedzą, jak ją zastosować w kuchni. Niektórym wydaje się mdła w smaku, sucha w konsystencji, a jeszcze inni narzekają na kłopoty trawienne po jej skosztowaniu. Nic bardziej mylnego. Ta roślina strączkowa jest zaliczana do grupy superżywności, bowiem posiada imponujące właściwości zdrowotne. Niezwykłe jest to, ze może stanowić kompletny, pełnowartościowy posiłek sama w sobie. Jest bogata w łatwo przyswajalne białko, „dobre” węglowodany złożone, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz cały szereg witamin i minerałów. Wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru, cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nawet nowotworów (zwłaszcza jelita grubego). Jak zaostrzyć delikatny, lekko orzechowy smak cieciorki?Jak dodać  jej wilgotności i lekkostrawności? Skorzystaj ze wskazówek w poniższym przepisie, a cieciorka z pewnością  regularnie zagości na Twoim stole. Danie doskonale komponuje się z makaronem.

Składniki

  • 350 g ciecierzycy namoczonej i ugotowanej przez 8 min. w szybkowarze (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • główka brokuł podzielona na różyczki i ugotowana przez 2 min.
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych w gorącej wodzie przez 15 min.
  • 1 ząbek czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 1/2 cebuli drobno pokrojonej
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego
  • 1/4 szklanki płatków drożdżowych
  • szczypta płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż cebulę, czosnek, płatki chilli i kmin, następnie dodaj orzechy, płatki drożdżowe i 1/2 szklanki wody (możesz więcej) i zblenduj  na gładka masę.
  • Dodaj brokuły, dopraw solą i wymieszaj z ugotowaną ciecierzyca.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cieciorki, brokułów, płatków drożdżowych, orzechów nerkowca, czosnku, masła klarowanego, kminu i soli kłodawskiej?
CIECIERZYCA - jest źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka oraz dobroczynnego dla jelit błonnika, dzięki czemu zaspokaja apetyt i zapobiega napadom głodu. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownym wyrzutom insuliny do krwi. Zawartość magnezu i potasu korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować ją w szybkowarze. Wcześniejsze namoczenie cieciorki sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia.
BROKUŁY - są źródłem witaminy K, C, A, B9 oraz fosforu, selenu i dobroczynnego dla jelit błonnika. Obecny w nich potas redukuje ciśnienie krwi, a wapń wpływa korzystnie na układ kostny. Zawierają flawonoid-kemferol, dzięki czemu łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pracę mózgu oraz utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Zajmują pierwsze miejsce wśród warzyw o najwyższym potencjale antynowotworowym.
PŁATKI DROŻDŻOWE - są doskonałym zamiennikiem sera i w przeciwieństwie do niego nie działają zapalnie na organizm. Obfitują w białko, błonnik, witaminy z grupy B i takie minerały jak: selen, cynk, fosfor, potas, wapń i żelazo. Zawierają 18 aminokwasów i beta glukany, wspomagające pracę układu odpornościowego. Przy ich zakupie, istotne jest, aby zwracać uwagę, żeby nie były fortyfikowane sztucznymi witaminami.
ORZECHY NERKOWCA - są źródłem wielu minerałów, szczególnie miedzi, magnezu, manganu, cynku, fosforu, żelaza i selenu. Bogate w białko, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla zdrowia serca. Zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i redukują zapalenia w organizmie.
CZOSNEK - wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
MASŁO KLAROWANE - nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KUMIN (kmin rzymski) - dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA - w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).