CHIPSY Z JABŁEK – NAJZDROWSZE I NATURALNE PREBIOTYKI
Dlaczego jako przekąskę proponuję chipsy z jabłek?...bo są naturalnie słodkie, totalnie uzależniające a przy tym zawierają pektyny, które są naturalnym prebiotykiem i przyjacielem naszych jelit.
Składniki
2większe jabłkapokrojone w cienkie plastry
½łyżeczki cynamonu cejlońskiegoma najbardziej słodkawy smak
Przygotowanie
Jabłka obsypać cynamonem z 2 stron.
Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec w temp. 95st.C przez około 2.5godz.
Po upłynięciu połowy czasu, jabłka obrócić na drugą stronę.
Po wyciągnięciu z piekarnika jabłka nadal będą nabierać chrupkości.
Dodatkowe informacje
JABŁKA - są cennym źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz witamin C, B, E i beta karotenu. Obfitują w polifenole, które mogą przyczyniać się do obniżania ciśnienia i zapobiegać chorobom serca. Zawierają kwercetynę, która wzmacnia układ odpornościowy. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi oraz obniżają poziom cholesterolu.CYNAMON - posiada wiele właściwości zdrowotnych, przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzka występowania chorób serca. Zawiera antyoksydanty- polifenole o działaniu przeciwzapalnym. Wspomaga pracę układu pokarmowego a jego właściwości prebiotyczne promują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.