Zdrowe jabłkowe ciasto

WYJĄTKOWE CECHY

Jego smak Was nie tylko nie rozczaruje, ale wręcz oczaruje!

JABŁKOWE CIASTO NA ZDROWIE – BEZ DODATKU JAJEK I ZWYKŁEGO CUKRU

Chyba każdy lubi ciasta. Często jednak odmawiamy sobie jedzenia tych przysmaków ze względu na ich wysoką zawartość cukru i kaloryczność. A co powiecie na ciasto, które nie jest ani bombą kaloryczną, ani nie zawiera silnie rafinowanego cukru a w zamian „nafaszerowane” jest dobroczynnym błonnikiem, antyoksydantami, witaminami i minerałami?…Ja jestem na tak! Dlatego przygotowałam przepis na ciasto pełne zdrowych jabłek i płatków owsianych, obłednie pachnące cynamonem. Obiecuję, że jego smak Was nie tylko nie rozczaruje, ale wręcz oczaruje.

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka jabłek pokrojonych w kostkę
  • 1 jabłko pokrojone w półksieżyce
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 2 jajka z siemienia lnianego
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżka masła klarowanego rozpuszczonego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  • W celu zrobienia 2 jajek z siemienia lnianego, wymieszaj 2 łyżki zmielonego siemienia z 6 łyżkami wody, odstaw do zgęstnienia na 15 min.
  • Pozostalość wszystkich składników (oprócz jabłka pokrojonego w półksieżyce) dokładnie wymieszaj, następnie dodaj jajka z siemienia.
  • Przełóż do okragłej lub innej formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch udekoruj „półksieżycowym” jabłkiem i posyp cynamonem.
  • Piecz w temperaturze 190st.C przez 30-40 min.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: płatków owsianych, jabłek, mleka kokosowego, siemienia lnianego, syropu klonowego, masła klarowanego i cynamonu?
PŁATKI OWSIANE – są znakomitym źródłem wielu składników odżywczych. Obfitują w witaminy głównie z grupy B i takie minerały jak: magnez, fosfor, miedź, kwas foliowy, żelazo oraz cynk. Zawierają beta glukany czyli rozpuszczalny błonnik, który wpływa na obniżanie cukru we krwi oraz cholesterolu. Dodatkowo beta glukany po zmieszaniu z wodą tworzą formę substancji żelującącej, która może być doskonałą ochroną dla ścian przewodu pokarmowego oraz pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych.
JABŁKA – są cennym źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz witamin C, B, E i beta karotenu. Obfitują w polifenole, które mogą przyczyniać się do obniżania ciśnienia i zapobiegać chorobom serca. Zawierają kwercetynę, która wzmacnia układ odpornościowy oraz pektyny, które regulują pracę jelit, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi oraz obniżają poziom cholesterolu.
MLEKO KOKOSOWE – posiada zdolności łagodzenia stanów zapalnych w organizmie, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
SIEMIE LNIANE – są małymi nasionkami o wielkiej mocy. Obfitują w witaminy z grupy B oraz magnez, miedź, fosfor i mangan. Zawierają kwasy omega 3, dzięki czemu działają przeciwzapalnie, usprawniają krążenie. Zawarte w nich antyoksydanty- polifenole chronią przed chorobami serca a błonnik wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Ponadto są dobrym źródłem lignanów korzystnie wpływających na układ krążenia i regulujących pracę układu hormonalnego (polecane przy menopauzie).
SYROP KLONOWY – w przeciwieństwie do cukru rafinowanego jest mniej przetworzony, zawiera spore ilości takich minerałów jak: mangan, cynk, potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B (zwłaszcza B2). Jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które redukują wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia, uszkadzanie tkanek i rozwój stanów zapalnych. Jego zdolność zwalczania wolnych rodników jest podobna jak w brokułach i jabłkach. Posiada równiez nieco niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru, dzięki czemu nie powoduje aż tak gwałtownego wyrzutu insuliny.
MASŁO KLAROWANE – nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źródłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan ukladu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak ciast. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze (w przeciwieństwie do zwykłego masła) ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CYNAMON – posiada wiele właściwości zdrowotnych, przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzka występowania chorób serca. Zawiera antyoksydanty- polifenole o działaniu przeciwzapalnym. Wspomaga pracę układu pokarmowego a jego właściwości prebiotyczne promują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close